Itinerari sobre l'extrema dreta | Priorat i Baix Camp
Són diverses les institucions democràtiques i els espais en la societat on l'extrema dreta ha consolidat un espai polític propi. Des de la lluita internacional contra l'avortament fins a la campanya contra la immigració o la igualtat de gènere, veiem com propostes fins ara allunyades de l'agenda pública tornen a estar a l'ordre del dia. Davant d'aquest escenari, cal plantejar-nos quins són els nous reptes de l'antifeixisme i quines han de ser les estratègies per fer front a l'extrema dreta. Impulsem l'itinerari formatiu sobre l'extrema dreta per generar un espai comú de formació, anàlisi i reflexió al voltant d'aquest fenomen.
Dates
4,11 i 18 de novembre
Horaris
Sessió 1: 11.30-13.30
Sessió 2: 11.00-13.00
Sessió 3: 10.00-12.00
Duració
6h
Sessions
3
Lloc
Per determinar
La societat civil davant l’amenaça de l’extrema dreta
Davant del feixisme, no hi ha una estratègia única per fer-hi front. Des de les entitats que integren la plataforma es comparteixin diferents estratègies de com cal actuar davant l'escenari de les eleccions municipals i l'auge de partits d'extrema dreta. L'antifeixisme neix amb la confluència de moltes lluites diverses. Possiblement, les organitzacions d'un municipi tenen estratègies diferents, però comparteixen un marc comú d'anàlisis, formació i debat. L'actual context reclama el treball en aliança per anar més enllà dels entorns habituals, treballar d'una manera més comunitària i teixir noves aliances. Per això, des de l'Escola de Formació Guillem Agulló s'ofereix aquest itinerari com una eina a disposició del teixit associatiu del Baix Llobregat Marina per a generar un espai comú de formació, anàlisis i reflexió.
Sessió 1. Desxifrem l’extrema dreta del s.XXI.
Analitzarem com el context de crisi política, social i migratoria ha ajudat en l’encaix de l’ideari de la nova extrema dreta en l’escenari polític europeu i com s’ha consolidat aquest espai polític en les institucions internacionals, com també a les institucions dels països catalans.
Sessió 2. Anàlisi i implicacions dels discurs d’odi en la societat.
Aprofundirem en el concepte de discurs d’odi i les seves interpretacions penals en l'àmbit internacional. A més, es revisaran les implicacions d’aquests discurs en la societat amb un especial mirada antiracista.
Sessió 3. Combatre l’extrema dreta des de la societat civil.
Coneixerem respostes que s’han donat des dels moviments antifeixistes per a la creació de projectes comunitaris amb capacitat d’incidir i fer front a l’extrema dreta.
Docents
Ivan Bordetas, doctor en història contemporània i actualment professor a la Universitat Autònoma de Barcelona. Membre del grup de recerca sobre l’Època Franquista i el centre de dictadures i estudis democràtics de la UAB. És soci i educador de la cooperativa Candela i membre de l’equip de formació i sensibilització dirigit a joves i adolescents.
Eduard Ballesté. És doctor en antropologia social, membre del grup de recerca Identicat i investigador al departament d'Arts i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya. També és integrant del Col·lectiu Enklaustre.
David Bou. Politòleg i periodista a la Directa. És un dels investigadors del “Crímenes de Odio”, una eina de memòria sobre els crims d’odi amb resultat de mort comesos a l’Estat espanyol entre 1990 i 2020.
Subscriu-te al butlletí
Inscriu-te a la nostra newsletter gratuïta per estar al dia de les noves formacions i publicacions de l’Escola!
Nom *
Correu electrònic *
Fes-te’n soci
Fes un donatiu
Compra productes de llengua