Òmnium Cultural
Escola de Formació Guillem Agulló
Òmnium Cultural
Escola de Formació Guillem Agulló

Formació

Punt de trobada
Gratuït
Presencial
Sessió

Punt de trobada

El Punt de trobada és un laboratori d’idees impulsat per Òmnium Cultural on activisme i acadèmia es reuneixen per abordar els principals reptes de la nostra societat. Repensem el món d’avui i de demà des dels principals espais de transformació social, pensament crític i educació popular dels Països Catalans. La jornada s'estén tot el dia, però les formacions són obertes i es poden seguir de forma individual.

Inscriu-t'hi

Data

19 d'octubre

Horaris

10 a 19.30h

Durada

Matí i tarda

Sessions

5

Lloc

Barcelona | La Violeta de Gràcia | La Kontra

Veus expertes es troben per abordar els reptes del país

El món que habitem està immers en diverses crisis que posen en dubte el nostre futur. Desigualtat creixent, vulneració dels drets civils, erosió de la democràcia, aniquilació cultural. Quan parlem de present i ens imaginem el futur, la tendència col·lectiva és pensar en el desastre. És el clàssic no hi ha alternativa, que instal·la l’imaginari predominant en la resignació i la distopia.

L’extrema dreta es nodreix de les dificultats contemporànies per escampar la por i presentar un escenari on l’esperança és ingènua. Davant l’onada reaccionària, és indispensable cultivar la il·lusió i dibuixar futurs on la millora és possible. Cal que dediquem espais i temps a pensar alternatives, sense ignorar el conflicte ni renunciar a l’esperit crític.

Avui, als Països Catalans tenim el repte enorme de preservar la llengua i la cultura sense deixar ningú enrere. Sense creure que l'única via per continuar existint és construir una identitat hermètica i essencialista. Frenar el gir reaccionari exigeix combatre el discurs d'odi, però també per generar un projecte de país que ens torni a fer somiar.

Sota aquesta premissa, l’Escola de formació Guillem Agulló impulsa una jornada formativa el dissabte 19 d’octubre per aprofundir en la construcció nacional des de diferents perspectives i àmbits d’actuació. Punt de trobada és un espai de pensament per projectar expectatives. Per posar en comú projectes de transformació social i contagiar-nos de possibilitats. Per desafiar el propòsit dels qui ens volen sols i atemorits. Per escoltar les veus i propostes que s’obren camí des dels marges. En definitiva, per trobar-nos i construir.

En aquesta època nostra de somnis desdibuixats, combatre el desànim és el primer pas per avançar.

Veus expertes es troben per abordar els reptes del país

Programa

Consulta la programació del Punt de Trobada 2024: converses, debats i altres propostes culturals.

Edició 2024 | Barcelona

La davallada del suport a l'independtisme i l'auge de l'extrema dreta obliga al catalanisme a repensar-se per abordar els grans reptes del país sense deixar a ningú enrere: Com podem defensar la llengua i la cultura catalana sense caure en l’hermetisme ni el discurs xenòfob? Quin paper tenen la llengua, la cultura, l’esport o la música en la construcció nacional? El projecte nacional pot ser una eina per revertir les desigualtats socials? Què pot oferir la catalanitat?

L’oferta formativa del Punt de trobada consisteix en 4 debats protagonitzats per referents del món de l’activisme i l’acadèmia. Davant la por i la desorientació generalitzades, vol ser una cruïlla entre resoldre dubtes i construir alternatives. És per això que ens enfoquem en l’anàlisi de les transformacions culturals, polítiques i socials recents als Països Catalans, i alhora, en la cerca de noves estratègies per a la construcció d’una identitat nacional inclusiva i mobilitzadora.

Comptarà amb una cloenda de tarda amb diferents propostes culturals de la mà de Manel Vidal, Oye Sherman, Jana Jubert i Laura Grau.

Què ens proposem?

  • Analitzar quines han estat i són les tendències en els referents culturals del catalanisme.
  • Reflexionar sobre com utilitzem les xarxes socials per contribuir a una identitat nacional mobilitzadora que pugui combatre l’extrema dreta.
  • Incorporar la lluita contra les desigualtats socioeconòmiques, racials i de gènere en la construcció d’un projecte nacional inclusiu.
  • Analitzar l’impacte de la globalització i la individualització en la construcció nacional i identificar estratègies per reconèixer un subjecte col·lectiu plural.
  • Contribuir en l’agència del moviment juvenil organitzat.

Altres formacions

Subscriu-te al butlletí

Inscriu-te a la nostra newsletter gratuïta per estar al dia de les noves formacions i publicacions de l’Escola!

Nom *

Correu electrònic *

Òmnium Cultural
Escola de Formació Guillem Agulló
TwitterInstagram

Escriu-nos a [email protected]

Implica't-hi

Fes-te’n soci

Fes un donatiu

Compra productes de llengua

Aquest Web utilitza cookies pròpies i de tercers amb la finalitat de permetre la navegació de l'usuari, el seguiment i anàlisi del seu comportament i la confecció de publicitat a mida. Clica sobre la Política de cookies per a més informació.